Legislația privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate(OUG nr. 158/2005) a fost modificată pin ordonanță de urgență în ceea ce privește contractele încheiate de persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale.
Modificarea vizează venitul care poate fi înscris în contractul de asigurare. Acesta este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, care nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, și nu poate depăși valoarea a de 3 ori a acestuia.
Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a prevederilor (16 martie 2023) se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizațiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
În expunerea de motive a ordonanței de urgență se arată că faptul că persoanele asigurate salariate plătesc atât contribuția de asigurări sociale de sănătate, cât și contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate la venitul realizat, neavând opțiunea de a se asigura facultativ la un venit mai mare, determină o inegalitate între valoarea indemnizațiilor de maternitate de care beneficiază majoritatea persoanelor asigurate salariate, față de valoarea indemnizațiilor de care beneficiază persoanele nesalariate, care se pot asigura opțional la un venit liber ales.
foto:alexander-mils/unsplash.com