32.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATE7 lucruri de știut despre Registrul unic de control (RUC)

7 lucruri de știut despre Registrul unic de control (RUC)

Registrul unic de control este acel registru care are ca scop evidențierea tuturor controalelor desfășurate la contribuabil de către toate organele de control specializate, în domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcții, protecția consumatorului, protecția muncii, inspecția muncii, protecția împotriva incendiilor, precum și în alte domenii prevăzute de lege.

Important despre Registrul unic de control (RUC):

  • Registrul unic de control este obligatoriu a fi ținut de către  persoanele juridice înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, autorizate potrivit legii, pentru  celelalte categorii de contribuabili fiind la latitudinea lor dacă îl țin sau nu.
  • Contribuabilii care au obligația de a ține RUC, au și obligația de a-l prezenta organelor de control, care vor consemna, înaintea începerii controlului, următoarele elemente: numele și prenumele persoanelor împuternicite de a efectua controlul, unitatea de care aparțin, numărul legitimației de control, numărul și data delegației/ordinului de deplasare, obiectivele controlului, perioada controlului, perioada controlată, precum și temeiul legal în baza căruia se efectuează controlul.

După finalizarea controlului, în registrul unic de control se înscriu obligatoriu numărul și data actului de control întocmit.

  • Registrul unic de control se eliberează, contra cost, de direcțiile generale ale finanțelor publice din raza teritorială unde își are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de înregistrare, în cazul comercianților, și pe baza certificatului de înregistrare fiscală, în cazul celorlalte categorii de contribuabili.
  • Contribuabilii nou-înființați sunt obligați să achiziționeze registrul  în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
  • Registrul se ține atât la sediul social, cât și la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizații și/sau acorduri de funcționare.
  • Neachiziționarea, în termenul legal, a registrului unic de control de la direcțiile generale ale finanțelor publice din raza teritorială unde își are sediul social contribuabilul, constituie contravenție sancționată cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.
  • Constituie contravenție și neprezentarea registrului la solicitarea organelor de control, și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

foto:green-chameleon/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente