30.6 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATE5 întrebări și răspunsuri privind contestarea amenzilor pentru necompletarea PLF la sosirea...

5 întrebări și răspunsuri privind contestarea amenzilor pentru necompletarea PLF la sosirea în România

Obligația de a completa Formularul digital de intrare în România (PLF) a fost introdusă în luna decembrie 2021, în vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19.

Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligației de a completa PLF în termen de 24 de ore de la intrarea în țară constituie contravenție. Actualmente aceasta se sancționează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei, însă până la momentul 08 februarie 2022 inclusiv, amenda era de la 2.000 la 3.000 lei.

Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de modul în care pot fi contestate în instanță amenzile aplicate pentru necompletarea PLF:

  • În ce termen poate fi contestat procesul-verbal?

Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

  • Dacă am plătit deja jumătate din minimul amenzii mai pot face plângere?

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ. Plata nu duce la pierderea dreptului de a formula plângerea contravențională.

  • Cărei instanțe îi revine competența de soluționare a plângerii?

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii pentru necompletarea PLF se depune la judecătoria în a cărei circumscripție își are sediul direcția de sănătate publică emitentă a procesului-verbal.

  • Care este taxa care trebuie achitată?

Trebuie achitată o taxă de timbru de 20 lei, care se poate plăti în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local “Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru”, al unității administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința.

  • În câte exemplare se depune plângerea?

Plângerea și copiile de pe înscrisurile de care contravenientul înțelege să se folosească vor fi depuse în câte două exemplare. Copiile înscrisurilor vor fi certificate pentru conformitate cu originalul.

foto: Romain Dancre/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente