Zilierul este persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii.
Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă, fiind reglementat de dispozițiile Legii 52/2011.
Potrivit legii, niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
În plus, beneficiarul sau un împuternicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier.
În privința remunerației cuvenite zilierului pentru activitatea executată, cuantumul acesteia se stabileşte prin negociere directă între părţi.
Legea impune însă ca remunerația să nu fie mai mică decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi prevede că aceasta se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii.
Reamintim că începând cu 01.01.2022 salariul de baza minim brut pe tara garantat în plată este de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră. De asemenea, începând cu 01 iunie 2022 și până la 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară (cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare şi servicii anexe: 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulţire; 014 – Creşterea animalelor; 015 – Activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor); 016 – Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare; cod CAEN 10: Industria alimentară) salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.
Încălcarea prevederilor privind cuantumul remunerației zilierilor constituie contravenție, sancționată cu amendă de 10.000 lei.
foto:mari-helin/unsplash.com