30 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaZile libere plătite pentru părinți

Zile libere plătite pentru părinți

Prin OUG nr. 147/2020, s-au instituit condițiile pentru acordarea de zile libere pentru părinți în noul an școlar, în situația limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

O analiză a prevederilor OUG 147/2020 o găsiți mai jos.

Ordonanța se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021.

Zilele libere e acordă celor care au:

 1. calitatea de părinte al unuia sau mai multor copii cu vârsta de până la 12 ani sau a unor copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 26 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
 1. calitatea de părinte sau reprezentant legal al copilului cu handicap grav neșcolarizat pentru care s-a optat pentru acordarea indemnizației în condițiile Legii nr. 448/2006, dacă activitatea serviciului de zi este limitată/suspendată ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2;
 1. calitatea de părinte sau reprezentant legal care are în îngrijire, supraveghere și întreținere o persoană adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal, pentru care s-a optat pentru acordarea indemnizației în condițiile Legii nr. 448/2006, doar dacă beneficiază de servicii de zi, a căror activitate este limitată/suspendată ca urmare a răspândirii coronavirului SARS-CoV-2.

Dispozițiile ordonanței NU se vor aplica însă dacă vreunul dintre părinți se află în una dintre  următoarele situații:

 • este în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap
 • este în concediul fără plată luat în situația „lunii celuilalt părinte”
 • este în concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilitate, până la vârsta de 7 ani
 • este în concediu de odihnă
 • este în concediu fără plată
 • este în șomaj tehnic
 • are calitatea de asistent personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere
 • nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplinește cerințele legale, depusă la angajatorul acestuia. Cererea va fi însoțită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că nu beneficiază locul său de muncă zile libere acordate în baza actului normativ.

Pentru zilele libere, părinții vor beneficia de o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor,  în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă  a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară,  ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2)

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente