0.6 C
Ploieşti
Sunday, January 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEWhistleblowing. Registrul privind evidența raportărilor referitoare la încălcări ale legii

Whistleblowing. Registrul privind evidența raportărilor referitoare la încălcări ale legii

Legea privind protecția avertizorilor în interes public instituie pentru persoanele juridice, în anumite condiții, obligativitatea de a identifica sau institui canale interne de raportare a încălcărilor legii.

De asemenea, se prevede că raportările privind încălcări ale legii se înscriu într-un registru, care cuprinde data primirii raportării, numele și prenumele, datele de contact ale avertizorului în interes public, obiectul raportării și modalitatea de soluționare.

Persoanele juridice de drept privat, prin persoana sau compartimentul desemnat au obligația de a păstra evidența raportărilor în registru. Registrul se ține în format electronic.

Mai mult, persoanele juridice de drept privat cu cel puțin 50 de angajați, prin persoana sau compartimentul desemnat, au obligația de a menține statistici cu privire la raportările care privesc încălcări ale legii.

Păstrarea evidenței tuturor raportărilor primite se face cu respectarea cerințelor privind confidențialitatea. Raportările se păstrează 5 ani. După expirarea perioadei de păstrare de 5 ani, acestea se distrug, indiferent de suportul pe care sunt păstrate.

foto:viktor-talashuk/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente