0.6 C
Ploieşti
Sunday, January 29, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penal„Provisional Driving Licence”. Infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de...

„Provisional Driving Licence”. Infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere

Potrivit legislației române, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deține un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie („Provisional Driving Licence”), constituie infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere în varianta atenuată, prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România – aceasta este concluzia la care au ajuns judecătorii instanței supreme, într-o decizie cu caracter obligatoriu a cărei motivare a fost publicată recent.

Înalta curte a reținut, printre altele:

„Rezolvarea chestiunii de drept presupune analiza celor două forme ale infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere, prevăzute de articolul 335 alin. (1) și (2) (modalitatea descrisă în teza ultimă) din Codul penal:

  1. forma prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul penal care poate fi săvârșită de către o persoană care nu posedă permis de conducere;
  • forma atenuată a infracțiunii, prevăzută de art. 335 alin. (2) (modalitatea descrisă în teza ultimă) din Codul penal, care poate fi săvârșită doar de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

În ceea ce privește subiectul infracțiunii, diferența dintre aceste două forme este dată de faptul că, în timp ce forma prevăzută de alineatul (1) este săvârșită de către persoana care nu posedă niciun fel de permis de conducere, forma atenuată se comite de către o persoană care are permis de conducere, însă nu are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, deoarece nu îndeplinește condițiile reglementate de art. 83 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (…)

Privitor la gravitatea faptei, există o diferență între o persoană care nu are calitățile necesare pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice și o persoană care are dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice din Marea Britanie în baza unui permis de conducere provizoriu, chiar dacă acest drept este supus unor condiții, deoarece se presupune că deținătorul unui astfel de permis are cunoștințele de bază pentru a participa la traficul rutier în calitate de conducător auto.

Această deosebire se găsește concretizată în limitele speciale prevăzute de lege pentru forma atenuată a infracțiunii. Gradul concret de pericol social al unei fapte este proporțional cu sancțiunea, de gravitatea infracțiunii depinzând stabilirea felului și cuantumului pedepsei de către legiuitor.

În concluzie, se reține că persoana care deține un permis de conducere provizoriu valabil eliberat de autoritățile din Marea Britanie face parte din categoria persoanelor care nu au dreptul de a conduce autovehicule în România, iar conducerea pe drumurile publice de către o asemenea persoană a unui autovehicul realizează elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal.”

foto:imre-tomosvari/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente