30 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăUncategorizedUtilizarea instrumentelor de prevenire a pierderii datelor (DLP) și relațiile de muncă

Utilizarea instrumentelor de prevenire a pierderii datelor (DLP) și relațiile de muncă

Monitorizarea comunicărilor electronice la locul de muncă reprezintă unul dintre aspectele cele mai dezbătute legate de prelucrarea datelor cu caracter personal și respectarea drepturilor fundamentale.

Instrumentele de prevenire a pierderii datelor monitorizează comunicările electronice în vederea depistării unor posibile încălcări ale securității datelor. Cu ajutorul acestor instrumente se monitorizează în mod automat mesajele transmise de către salariați prin poșta electronică, pentru a se preveni devoalarea, intenționată sau nu, a unor date care fac obiectul unui obiect de proprietate. În cazul în care se consideră că un mesaj din poșta electronică constituie un risc pentru securitatea datelor, se efectuează investigații suplimentare.

Temeiul juridic invocat de către angajator pentru utilizarea unor astfel de instrumente și pentru prelucrările de date personale aferente este interesul legitim de a proteja datele cu caracter personal, secretele comerciale și activele sale împotriva accesului neautorizat sau a scurgerii de date.

Pe de altă parte, un astfel de instrument poate conduce, în cazul unor alerte fals pozitive, la accesul neautorizat și netemeinic la mesaje legitime private transmise de salariați.

Prin urmare, se recomandă ca utilizarea softurilor DLP să fie echilibrată și proporțională cu gradul de risc de încălcare a securității datelor, pentru a se asigura echilibrul între interesele legitime ale angajatorului și dreptul la protecția datelor cu caracter personal al salariaților. Astfel, angajatorul trebuie să poată demonstra că a luat măsuri tehnice în vederea atenuării riscurilor, precum transmiterea unei alerte către expeditor cu privire la existența unui posibilități de încălcare a securității datelor, înainte de transmiterea mesajului.

Sursa: WP29, Avizul nr. 2/2017 privind prelucrarea datelor la locul de muncă

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente