21.1 C
Ploieşti
Sunday, June 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept civilUcidere din culpă. Culpă concurentă. Despăgubiri morale

Ucidere din culpă. Culpă concurentă. Despăgubiri morale

„La stabilirea daunelor morale, instanţa trebuie să aibă în vedere ca sumele de bani ce se vor acorda părţilor civile să aibă efecte compensatorii, să nu constituie nici amenzi excesive şi nici venituri nejustificate pentru victimele daunelor, sumele ce vor fi stabilite fiind menite nu să realizeze o îmbogăţire fără just temei a părţilor civile, ci o dezdăunare echitabilă pentru suferinţa încercată.


Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, la aprecierea gradului de atingere a valorilor sociale ocrotite se impune examinarea cazului dedus judecăţii, avându-se în vedere părţile, calitatea lor, precum şi urmările produse. Aşadar, încălcarea acestor valori generează dreptul şi obligaţia la repararea consecinţelor şi, chiar dacă s-a statuat că prejudiciul nepatrimonial nu are un conţinut economic, evaluarea acestuia nu înseamnă stabilirea echivalenţei în bani a valorilor încălcate prin fapta ilicită, stabilindu-se că atingerile aduse acestei valori, manifestate concret, permit aprecierea intensităţii şi gravităţii lor în raport de toate împrejurările cauzei.


Prin urmare, nu este vorba de o reparare propriu-zisă, respectiv de o repunere în situaţia anterioară, care de altfel nici nu este posibilă, daunele morale având doar menirea de a uşura suferinţele părţilor civile, cauzate de pierderea într-un moment total neaşteptat a unei fiinţe dragi.


În materia daunelor morale, principiul reparării integrale a prejudiciului nu poate avea decât un caracter aproximativ, fapt explicabil în raport de natura neeconomică a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate băneşte. În schimb, se poate acorda victimei o sumă de bani cu caracter compensatoriu, tinzând la oferirea unui echivalent care, prin excelenţă, poate fi o sumă de bani – de aceea ce trebuie evaluat, în realitate, este despăgubirea care vine să compenseze prejudiciul, nu prejudiciul ca atare.


Dimensiunea prejudiciului moral suferit de părţile civile se impune a fi stabilită nu doar raportat la intensitatea durerilor psihice, la gradul de lezare a sentimentelor de afecţiune care stau la baza relaţiilor concrete dintre părinţi şi copil şi bunică şi nepoţi, dar şi la intensitatea acestor relaţii, existenţa sprijinului moral, consecinţele înregistrate în planul vieţii familiale şi sociale. Totodată, pe lângă legătura afectivă între victimă şi fiecare din părţile civile, este necesar a se avea în vedere şi vârsta victimei şi a părţilor civile, precum şi relaţiile de dependenţă dintre acestea.


Nu în ultimul rând, este necesar a se avea în vedere  şi culpa concurentă a victimei care produce efecte juridice, în ceea ce privește cuantificarea despăgubirilor, în latură civilă, în conformitate cu disp. art. 1371 Cod civil, căci Codul civil instituie prin textul de lege examinat regula care trimite la ideea că fapta victimei, care a contribuit la cauzarea prejudiciului şi care a concurat cu cea a autorului faptei ilicite, devine o cauză străină ce afectează în mod direct raportul de cauzalitate şi, indirect, prin aceasta, celelalte condiţii ale răspunderii civile delictuale reţinute în sarcina autorului faptei ilicite.


Aşadar, dacă există o vinovăţie comună a autorului infracţiunii şi a victimei, întinderea despăgubirilor la a căror plată va fi obligat autorul va fi direct proporţională cu ponderea contribuţiei sale la producerea prejudiciului.


Acordarea sumelor cu titlu de despăgubiri pentru daune morale nu trebuie să transforme un eveniment tragic pentru familie într-o sursă de venit, un succes financiar, o îmbogăţire fără just temei, deturnând legea de la scopul pentru realizarea căruia a fost edictată.


Totodată, pentru ca acestea să nu capete caracterul unei îmbogăţiri fără justă cauză, nu se poate face abstracţie de nivelul poliţelor de asigurare plătite (care, în România, este totuşi unul scăzut în comparaţie cu alte state europene), dar nici de nivelul de trai al populaţiei din ţara noastră.”

(Decizia penală nr. 802/30.09.2020 a Curţii de Apel Galaţi)

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente