20.6 C
Ploieşti
Sunday, August 14, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăGDPRTermenul de stocare a datelor personale prelucrate în procesul de recrutare

Termenul de stocare a datelor personale prelucrate în procesul de recrutare

Una dintre regulile impuse de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal este aceea că păstrarea într-o formă care permite identificarea persoanelor vizate trebuie realizată pe o perioadă care nu depășește perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate datele.

Prin excepție, datele cu caracter personal pot fi stocate pe perioade mai lungi în măsura în care acestea vor fi prelucrate exclusiv în scopuri de arhivare în interes public, în scopuri de cercetare științifică sau istorică ori în scopuri statistice, cu instituirea unor garanții.

Angajatorul are posibilitatea de a stabili diferite termene de stocare a datelor persoanele ale salariaților săi, în funcție de scopul prelucrării și pe durata necesară realizării scopului, prin stabilirea din proprie inițiativă a unei durate maxime de păstrare.  La stabilirea acestei durate se vor respecta principiile proporționalității scopului și al reducerii la minimum a datelor prelucrate.

În cadrul procesului de recrutare, un aspect care trebuie clarificat este acela al stocării datelor personale referitoare la candidații respinși.

În acest caz,  termenul de stocare trebuie stabilit pe o perioadă care nu depășește perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate datele, respectiv finalizarea procesului de selecție.

Păstrarea datelor pe o perioadă ce depășește acest termen se poate efectua pe baza interesului legitim al operatorului (art. 6 alin. (1) lit. f) din Regulamentul (UE) 2016/679), cu informarea prealabilă a candidatului și oferirea posibilității de a-și exercita drepturile de care beneficiază.

Totodată, în măsura în care persoana vizată, respectiv candidatul respins, își exercită dreptul la ștergere, aceasta are dreptul ca, în temeiul art. 17 din Regulamentul (UE) 2016/679 să obțină din partea angajatorului ştergerea datelor cu caracter personal care o privesc, fără întârzieri nejustificate, iar operatorul are obligaţia de a şterge datele cu caracter personal fără întârzieri nejustificate.

La nivel european s-a stabilit că: ”Datele colectate în timpul procesului de recrutare ar trebui să fie, în general, șterse de îndată ce devine evident faptul că nu va fi înaintată o ofertă de muncă sau că aceasta nu este acceptată de către persoana în cauză. De asemenea, persoana trebuie să fie corect informată cu privire la orice astfel de prelucrare înainte de a se angaja în procesul de recrutare.” ”Avizul nr. 2/2017 al privind prelucrarea datelor la locul de muncă”, al grupului de lucru Art. 29.

Sursa informațiilor: Autoritatea Naționala pentru Supravegherea Prelucrărilor Datelor cu Caracter Personal, Raport de activitate pe anul 2019, p. 46-48.

foto:dmitrij-paskevic/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente