32.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaSubcontractarea de servicii în domeniul construcțiilor. Răspunderea contractantului pentru drepturile salariale restante...

Subcontractarea de servicii în domeniul construcțiilor. Răspunderea contractantului pentru drepturile salariale restante ale salariatului subcontractantului său

Similar cu situația detașării transnaționale, executivul a reglementat printr-o OUG publicată ieri, și răspunderea contractantului la nivel național în ceea ce privește plata drepturilor salariale nete restante aferente salariului brut pe țară garantat în plată, datorate salariaților de către subcontractant.

În cadrul lanțurilor de subcontractare în care contractantul și subcontractantul sunt stabiliți pe teritoriul României, contractantul căruia întreprinderea îi este subcontractant direct răspunde în solidar cu aceasta sau în locul său pentru drepturile salariale nete restante ale salariatului subcontractantului, aferente salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și/sau contribuțiilor datorate unor fonduri sau instituții comune ale partenerilor sociali.

Concret, în situația în care subcontractantul direct nu își execută obligația de plată a salariului prevăzută în contractul individual de muncă, salariatul are dreptul să solicite contractantului plata doar pentru drepturile salariale nete restante aferente salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Obligația contractantului se limitează însă la drepturile salariale cuvenite salariatului subcontractantului pentru activitatea prestată de acesta în temeiul relației contractuale dintre contractant și subcontractantul direct al acestuia.

Subcontractantul are obligația de a plăti salariatului diferența dintre suma primită de către acesta de la contractant și suma aferentă acoperirii integrale a drepturilor salariale cuvenite, precum și obligația de a reține și plăti impozitul și contribuțiile sociale aferente drepturilor salariale.

Contractantul este exonerat de răspundere dacă face dovada că a achitat subcontractantului toate obligațiile contractuale scadente, aferente relației contractuale dintre aceștia.

Prevederile se aplică numai pentru anumite activități prevăzute expres, respectiv activităţile din domeniul construcţiilor legate de construirea, repararea, întreţinerea, modificarea sau demolarea clădirilor, în special lucrări de: excavaţii; terasament; construcţii; montare şi demontare a elementelor prefabricate; amenajare sau echipare; transformare; renovare; reparare; demontare; demolare; mentenanţă; întreţinere, lucrări de vopsire şi curăţare; îmbunătăţiri.

De asemenea, prevederile sunt aplicabile relației contractuale dintre contractant și subcontractantul direct, încheiată după intrarea în vigoare a actului normativ.

Photo by Josue Isai Ramos Figueroa on Unsplash

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente