22.4 C
Ploieşti
Monday, August 15, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATERiscurile legate de expunerea la agenți biologici în muncă. Includerea SARS-CoV-2...

Riscurile legate de expunerea la agenți biologici în muncă. Includerea SARS-CoV-2 în lista agenților biologici care cauzează infecții la om

Guvernul completează măsurile de protecție a lucrătorilor expuși la riscurile generate de agenții biologici, ca urmare a introducerii, la nivel european, a unor noi agenți biologici în lista celor care cauzează infecții la om, printre care și noul virus SARS-CoV-2 – anunță Ministerul Muncii.

Astfel, în ședința de Guvern de vineri a fost  aprobat un proiect de Hotărâre care are în vedere transpunerea integrală a Directivei (UE) 2019/1833 și a Directivei (UE) 2020/739 în ceea ce privește includerea SARS-CoV-2 în lista agenților biologici care cauzează infecții la om.

Actul normativ modifică anexele la HG nr.1092/2006 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți biologici în muncă și introduce virusul SARS-CoV-2 în lista agenților biologici, pe lângă virusul SARS și virusul MERS, doi agenți patogeni care se aseamănă mult cu SARS-CoV-2.

Măsura vine în contextul în care cele mai recente dovezi științifice și date clinice disponibile, precum și opiniile experților din toate statele membre UE au arătat că SARS-CoV-2 poate cauza boli grave la persoanele infectate, în special în rândul lucrătorilor în vârstă și al celor cu alte probleme medicale sau cu boli cronice, astfel că la nivel european s-a luat decizia de clasificare a virusului drept agent patogen pentru om într-o grupă mare de risc.

Modificările aduse HG nr. 1092/2006 vizează în mod special protecția personalului care lucrează în laboratoarele de diagnostic uman și continuitatea acestei activități esențiale în contextul actualei crize epidemiologice, dar și a celorlalți lucrători din industrie. Documentul urmărește și îmbunătățirea măsurilor și nivelurilor de biosecuritate din laboratoarele și unitățile unde se află animale.

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente