18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăFiscalitateRemunerația zilierilor. Cuantumul minim și aspecte fiscale

Remunerația zilierilor. Cuantumul minim și aspecte fiscale

Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul, potrivit legii,  la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă între părți.

Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii.

Încălcarea dispozițiilor privind cuantumul minim al remunerației zilierului și modalitatea sa de acordare atrage răspunderea contravențională a beneficiarului, cuantumul amenzii fiind de 10.000 lei.

Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Calculul, plata și declararea contribuției de asigurări sociale sunt în sarcina  beneficiarului sau unui împuternicit al acestuia.

Activitatea desfășurată nu conferă însă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate și nici calitatea de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. Astfel, în situația producerii unui accident de muncă sau boală profesională, legea prevede că  beneficiarul sau un împuternicit al acestuia este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.

În privința impozitului pe venit,  calculul, plata și declararea acestuia sunt în sarcina  beneficiarului sau unui împuternicit al acestuia. Legea prevede o sancțiune contravențională extrem de aspră pentru neplata impozitului de către beneficiar, respectiv amenda 20.000 lei și interzicerea dreptului de a mai folosi zilieri pe toată durata existenței beneficiarului.

Pentru remunerația plătită zilierilor nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă.

foto:mathieu-stern/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente