18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăContravenționalRefuzul de acordare a unui credit pe motivul locului de muncă. Discriminare

Refuzul de acordare a unui credit pe motivul locului de muncă. Discriminare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat de către un angajat în sectorul HORECA. Acesta a reclamat o posibilă faptă de discriminare în momentul în care a solicitat telefonic reclamatei obținerea unui produs bancar, respectiv a unui ”Credit de Realizări Personale”. Acesta susține că angajata băncii, în momentul în care a aflat de la petent că este angajat în domeniul HORECA, i-a comunicat că, din acest motiv, nu este un client eligibil pentru obținerea produsului solicitat.

În analizarea petiției, CNCD a plecat de la argumentele Curții Constituționale, care  statuat în mod constat că „principiul egalității implică un tratament egal pentru toţi cetăţenii aflaţi în situaţii egale”. Totodată, Curtea Constituțională a reținut că „principiul egalității consacrat de art. 16 alin. (1) din Constituție nu presupune uniformitate, așa încât, dacă:

– la situaţii egale trebuie să corespundă un tratament egal,

– la situaţii diferite, tratamentul juridic nu poate fi decât diferit.

Egalitatea părţilor nu exclude, ci chiar implică un tratament juridic diferenţiat.

Reține CNCD că suntem în prezența unei posibile discriminări directe când:

-o persoană este tratată în mod nefavorabil;

-prin comparație cu modul în care au fost sau ar fi tratate alte persoane aflate într-o situație similară;

-iar motivul acestui tratament îl constituie o caracteristică concretă a acestora, care se încadrează în categoria „criteriului protejat”.

Pentru existenţa discriminării directe trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

– existența unui tratament diferențiat manifestat prin: orice deosebire, excludere, restricție sau preferință;

– existența unui criteriu de discriminare;

– existența unui raport de cauzalitate între criteriul de discriminare și tratamentul diferențiat;

– tratamentul diferențiat trebuie să aibă ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea, folosinței sau exercitării în condiții de egalitate a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a unui drept recunoscut de lege;

– existența unor persoane sau situații aflate în poziții comparabile.

În cauza prezentată, criteriul enunțat este: locul de muncă al petentului, respectiv sectorul HORECA. CNCD a luat act de faptul că tratamentul diferențiat nu este justificat obiectiv de un scop legitim, având în vedere că petentul a solicitat un credit, ceea ce reprezintă de fapt accesul la serviciile bancare care ar trebui să fie oferite tuturor, fără discriminare de vârsta, sex, rasă, etnie, loc de muncă, etc.  Analizând metodele de atingere a acelui scop, s-a constatat acestea nu au fost nici adecvate și nici necesare. Astfel, criteriului locului de muncă a stat la baza aplicării tratamentului diferențiat de care a avut parte petentul.

Colegiul director al CNCD a constatat existența faptei de discriminare la care a fost supus petentul la solicitarea unui credit bancar adresată reclamatei, care a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 3.000 lei.

(CNCD –  Hotărârea nr. 919 din 30.06.2021)

foto:lukas-blazek/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente