9.9 C
Ploieşti
Wednesday, September 22, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDe weekendProtestul spontan și activitățile de interes public

Protestul spontan și activitățile de interes public

Protestul spontan nu este reglementat ca o formă de manifestare a conflictelor de muncă. Asta nu înseamnă, desigur, că un protest spontan nu poate conduce la blocarea circulației metroului. Așadar, există în fapt, dar nu există în lege, motiv pentru care doctrina îl califica drept o formă ilegală de grevă.

Ilegalitatea derivă din nerespectarea de către salariați a uneia sau mai multor condiții prevăzute de lege pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă:

  • să existe un conflict colectiv de muncă;
  • să nu fie în vigoare un contract colectiv de muncă;
  • să fie epuizate toate posibilitățile de soluționare a conflictului colectiv de muncă;
  • să fi fost înștiințat angajatorul cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte de declanșarea grevei;
  • să fie îndeplinite condițiile de adeziune a salariaților la protest.

În situația în care un grup de salariați declanșează un protest spontan, angajatorul are dreptul să identifice și să strângă probe ale acțiunii concertate a salariaților, pentru a putea demara procedura disciplinară prealabilă și pentru a solicita în instanță recuperarea prejudiciului produs.

Când efectele acțiunii de protest depășesc limitele activității economice a angajatorului, așa cum s-a întâmplat în cazul Metrorex, este de discutat în ce măsură dreptul la acțiune al angajatorului se transformă într-o obligație de a sancționa disciplinar și patrimonial salariații protestatari.  

L’intérêt public oblige.

Foto: Mariest pe unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente