A fost publicată în Monitorul Oficial ieri, 11 iunie 2020, și reglementează condiţiile de solicitare, de aplicare şi de respingere a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi a autorizaţiei integrate de mediu.
Obţinerea vizei anuale este obligatorie atât pentru autorizaţiile de mediu şi pentru autorizaţiile integrate de mediu emise înainte de intrarea în vigoare a ordinului, cât şi pentru cele emise după intrarea acestuia în vigoare.
Scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că titularul desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii pentru care a fost emisă autorizaţia de mediu sau autorizaţia integrată de mediu şi că nu au intervenit modificări care să afecteze condiţiile stabilite prin actele de reglementare.
Actul normative prevede că pentru obţinerea vizei anuale, titularul activităţii este obligat să solicite aplicarea vizei anuale la autoritatea publică pentru protecţia mediului emitentă a autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu, prin depunerea următoarelor documente:
- cererea;
- raportul anual de mediu şi/sau raportările menţionate în actele de reglementare, după caz;
- declaraţia pe propria răspundere că desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii pentru care a fost emisă autorizaţia/autorizaţia integrată de mediu şi că nu au intervenit modificări de fond care să afecteze condiţiile stabilite prin autorizaţie;
- dovada achitării tarifului.
Termenul în care titularul activităţii solicită aplicarea vizei anuale este de maximum 90 de zile şi de minimum 60 de zile înainte de ziua şi luna corespunzătoare zilei şi lunii în care a fost emisă autorizaţia pe care acesta o deţine. În cazul în care autorizaţia pe care acesta o deţine a fost revizuită, termenul de 60 de zile se va calcula în funcţie de ziua şi luna în care a fost emisă autorizaţia iniţială.
(Ordinul nr. 1150/2020 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu s-a publicat în MO 495/11.06.2020)