18.8 C
Ploieşti
Monday, September 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăFiscalitatePrescripţia dreptului de a stabili creanţe fiscale

Prescripţia dreptului de a stabili creanţe fiscale

Codul de procedură fiscal în vigoare prevede că dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

Acest termen începe să curgă în principiu de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

În situația în care creanțele fisale rezultă însă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dreptul de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 10 ani. Termenul  curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Instanța supremă a pronunțat ieri o decizie cu caracter obligatoriu prin care a interpretat normele cuprinse în codul de procedură fiscală anterior.

Prin această deciziei s-a stabilit că, sub imperiul reglementării anterioare, termenul de 5 ani de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale reprezentând impozit pe profit şi accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente