12.6 C
Ploieşti
Wednesday, September 22, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept civilPoți să vinzi ceva ce nu e al tău?

Poți să vinzi ceva ce nu e al tău?

Vânzarea bunului altuia nu reprezintă o operațiune interzisă de lege , fiind reglementată expres de dispozițiile Codului civil.

Astfel, legea prevede că dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terț, contractul este valabil. Vânzătorul este obligat prin acest contract să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.

“Altfel spus, obligaţia de transmitere a proprietății se consideră executată de către vânzător, fie prin dobândirea de către acesta din urmă a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct sau indirect, care procură cumpărătorului proprietatea bunului.

Aşa fiind, în concepţia noului C. civ., vânzarea bunului altuia nu reprezintă o cauză de nulitate a convenţiei.

Netransmiterea dreptului de proprietate către cumpărător reprezintă doar o neexecutare a obligaţiei vânzătorului, astfel că creditorul obligaţiei neexecutate poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese (…).

Altfel spus, pretinsul terț, proprietar al bunului ce a făcut obiectul convenţiei de vânzare-cumpărare, chiar dacă nu ratifică vânzarea, nu are la îndemână o acţiune în constatarea nulităţii convenţiei, aşa cum în mod corect a reținut instanța de apel.”

(ICCJ – Secţia a II a- civilă, Decizia nr. 648 din 6 aprilie 2017)

foto:igal-ness/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente