25.6 C
Ploieşti
Wednesday, June 23, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEPlata retroactivă a CAS pentru cel mult 6 ani de vechime în...

Plata retroactivă a CAS pentru cel mult 6 ani de vechime în muncă

Până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu au calitatea de pensionari au posibilitatea să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie.

Astfel, acestea pot să încheie un contract de asigurare socială prin care să  plătească CAS pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii acestuia.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
  • la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Perioadele pentru care este achitată contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.

(OUG nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane  în sistemul public de pensii a intrat în vigoare luni, 28 septembrie 2020)

foto: omid-armin/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente