Acasă ACTUALITATE Noi dispoziții legale vizând măsura izolării

Noi dispoziții legale vizând măsura izolării

De vineri au intrat în vigoare modificări ale legislației vizând măsurile ce pot fi luate în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Modificările vizează măsura izolării.

Astfel, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată (cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică):

  • până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz;
  • după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.

Persoanele respective au obligația informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.

(OUG nr. 180/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale)

foto: unsplash.com

- Aplicatia LegalEasy-

Most Popular

Luni naționale

Anul acesta sărbătoresc mai mult decât ziua națională. Sunt câteva luni bune în care m-am lăsat dusă prin țară, fără să am...

Poliția locală va putea ridica mașinile parcate pe domeniul public, în afara spaţiilor marcate expres

De mâine, este instituită prin lege obligația persoanelor fizice şi juridice de a nu ocupa domeniul public cu...

Împăcarea părților nu va mai fi posibilă în cazul infracțiunilor de furt calificat

Codul penal a fost modificat în acest sens printr-o lege care urmează să intre în vigoare duminică.

Reglementarea muncii în domeniul pescuitului maritim

Legea privind munca în domeniul pescuitului maritim, nr. 270/2020, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Recent Comments