22.8 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaMinorii în Codul muncii

Minorii în Codul muncii

Minorii reprezintă o categorie de persoane protejate în cadrul relațiilor de muncă.

Potrivit legii, ei pot încheia contracte de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepție, minorul poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.

Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă, iar încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face numai după împlinirea vârstei de 18 ani.

Codul muncii conține mai multe dispoziții speciale cu privire la minori, derogatorii de la regimul general al relațiilor de muncă.

Astfel, în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe săptămână, fiind interzisă prestarea muncii suplimentare de către aceștia. În cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate, ei beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute.

De asemenea, persoanele minore  nu pot presta muncă de noapte și beneficiază de un concediu de odihnă mai mare decât celelalte categorii de salariați (de cel puțin 23 zile lucrătoare). 

Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, constituie infracțiune, și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

foto:kelly-sikkema/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente