27.3 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDISCRIMINAREMinisterul Muncii sancționat pentru fapte de discriminare

Ministerul Muncii sancționat pentru fapte de discriminare

Ministerul Muncii a fost sancționat de către Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu avertisment contravențional pentru săvârșirea unei fapte de discriminare în legătură cu prelungirea raportului de serviciu al unui funcționar public.

Conform legii în momentul depunerii cererii, funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maxim 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu, pe baza unei cereri formulare cu două luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare și cu aprobarea conducătorului instituției publice.

În cazul dedus judecății, Ministerul Muncii a refuzat prelungirea raportului de serviciu, motivat de lipsa fondurilor publice, deși postul era bugetat până la sfârșitul anului în curs.  

Din probele aflate la dosar, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a reținut că avizul nefavorabil al angajatorului de prelungire a raportului de serviciu a fost discriminatoriu, în condițiile în care vârsta de pensionare prevăzută de lege este diferită între bărbați și femei, dar și între femeile care desfășoară activități pe baza de contract individual de muncă și cele care lucrează în baza unui raport de serviciu.

De asemenea, Colegiul Director a constatat că Ministerul acordase anterior aviz favorabil atât unor femei de aceeași vârstă cu petenta, cât și unor bărbați care depășiseră vârsta de 65 de ani. Încetarea raportului de muncă al petentei, coroborat cu prelungirea contractelor de muncă ale altor femei și ale unor bărbați a instituit premisa nașterii unui tratament diferențiat.

Față de cele de mai sus, Colegiul Director a hotărât că faptele sesizate intră sub incidența art. 2 alin. 1 din OG 137/2000 și se ăntrunesc subsecvent elementele constitutive ale faptei prevăzute și sancționate de art. 7 lit. a din OG 137/2000, care prevede că:

„Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, discriminarea unei persoane pentru motivul că aparţine unei anumite rase, naţionalităţi, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a acesteia, într-un raport de muncă şi protecţie socială, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege, manifestată în următoarele domenii:

    a) încheierea, suspendarea, modificarea sau încetarea raportului de muncă.”

Sursă foto: Unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente