Mecanismul Kurzarbeit a fost oficial prelungit, până la 31 decembrie 2022. În lipsa ordonanței de urgență publicate marți în Monitorul Oficial și care prevede această prelungire, măsura și-ar fi încetat aplicabilitatea la 8 iunie 2022.
Mecanismul Kurzarbeit presupune acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariaților afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă. Indemnizația este suportată de angajator, se achită la data plății salariului lunii respective și se decontează din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Legislația prevede mai multe condiții pentru aplicarea Kurzarbeit, una dintre acestea fiind ca reducerea activității să fie justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puțin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă, respectiv 2019.
Ca un element de noutate însă, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență (31 mai 2022), în situația în care nu se înregistrează o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia în calcul diminuarea producției realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii, cu cel puțin 10% față de luna similară sau față de media lunară a producției din anul 2019.
În cazul unui angajator înființat în perioada 1 ianuarie – 15 martie 2020 și care are cel puțin un angajat, diminuarea producției se raportează la producția realizată în luna anterioară aplicării măsurii.
În această nouă ipoteză de aplicare, din declarația pe propria răspundere a angajatorului trebuie să reiasă diminuarea producției cu cel puțin 10%. Modelul declarației pe propria răspundere urmează să se aprobe în termen de 10 zile.
Printre altele, executivul și-a justificat prelungirea mecanismului Kurzarbeit având în vedere contextul economic internațional generat de creșterea inflației la niveluri record, inclusiv ca urmare a scumpirilor înregistrate pe piețele de energie electrică și gaze naturale, fapt ce determină majorări ale costurilor de producție, concomitent cu reducerea vânzării de produse şi servicii ca urmare a scăderii puterii de cumpărare.
foto:tetiana-shyshkina/unsplash.com