16 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăFiscalitateMăsuri de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii

Măsuri de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii

La 1 ianuarie 2021 urmează să intre în vigoare o ordonanță de urgență care instituie o serie de măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, pentru anumiți contribuabili.

Concret, măsurile de stimulare se adresează:

  • contribuabililor plătitori de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare şi plată);
  • contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
  •  contribuabililor care intră sub incidenţa impozitului specific unor activităţi.

Aceștia urmează să beneficieze de trei tipuri de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor/impozitului specific unor activităţi, după cum urmează:

  • dacă în anul pentru care datorează impozitul contribuabilul înregistrează o valoare pozitivă a capitalul propriu contabil, va beneficia de o reducere de 2%;
  • dacă înregistrează o creştere anuală a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul faţă de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul precedent, şi cu condiția ca valoarea capitalului propriu contabil să fie pozitivă, contribuabilul va beneficia de diverse cote de reducere a impozitului (de la minim 5% la maxim 10%), în funcție de procentul de creștere a capitalului;
  • dacă, începând cu anul 2022, contribuabilul va înregistra o creștere peste un anumit procent prevăzut de lege față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020, și cu condiția ca valoarea capitalului propriu contabil să fie pozitivă, va beneficia de o reducere de 3%.

În cazul în care sunt aplicabile două sau trei dintre situațiile menționate, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzătoare acestora se adună, iar valoarea rezultată se aplică asupra impozitului.

Nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanței contribuabilii pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Măsurile de stimulare sunt aplicabile în perioada 2021-2025.

(OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial din 4 septembrie 2020)

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente