30.6 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăFiscalitateImpozitul pe veniturile din salarii. Sistemul deducerii personale începând cu ianuarie 2023

Impozitul pe veniturile din salarii. Sistemul deducerii personale începând cu ianuarie 2023

Recentele modificări aduse Codului fiscal reglementează și un nou sistem al deducerilor personale, aplicabil începând cu veniturile lunii ianuarie 2023.

Deducerea personală va cuprinde:

  • deducerea personală de bază
  • deducerea personală suplimentară

și se va acorda în limita venitului impozabil lunar realizat.

  • Deducerea personală de bază

Se acordă pentru persoanele care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevăzut, nu se acordă deducerea personală de bază (actualmente, Codul fiscal prevede că nu se acordă deducerea personală pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei; prin urmare, de la 01 ianuarie 2023 crește numărul salariaților care vor beneficia de deducerea personală).

În situația în care, în cursul aceleiași luni, se utilizează mai multe valori ale salariului minim brut pe țară, se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de până la nivelul prevăzut, deducerile personale de bază se stabilesc potrivit unei anumite grile (în funcție de cuantumul venitului lunar brut și numărul persoanelor aflate în întreținere; deducerea reprezintă un procent din salariul minim brut garantat în plată).

  • Deducerea personală suplimentară

Se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii de până la nivelul 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Prin părinte se înțelege: părintele firesc, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului (persoana care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui plecat în străinătate la muncă).

În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.

În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară are obligația să declare în plus că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

foto:mathieu-stern/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente