26.4 C
Ploieşti
Tuesday, August 3, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăContravenționalHotărâre CNCD de sancționare a unei fapte de discriminare săvârșite prin publicarea...

Hotărâre CNCD de sancționare a unei fapte de discriminare săvârșite prin publicarea unui articol de presă, confirmată de instanță

„Curtea mai apreciază că un jurnalist trebuie să manifeste exigență și preocupare față de modul în care prezintă sau exprimă anumite opinii despre un anumit subiect ori eveniment și să depună o diligență sporită, să iasă din condiția de cetățean de rând, să renunțe la bagajul de stereotipuri și prejudecăți ( chiar dacă acestea sunt adânc înșurubate în mentalul colectiv) și să privească lucrurile cu imparțialitate, cu ochiul unui profesionist al informației și al chestiunilor de interes public, chiar dacă este tentat să se lase condus de prejudecăți și stereotipuri ori de dorința de a prezenta o informație într-o manieră care atrage publicul ori care îl scutește de furnizarea unor argumente care să susțină concluziile ce transpar din știrea prezentată.


În cauza de față se reține însă că în cuprinsul articolului de presă s-a menționat de mai multe ori etnia de rom a persoanelor acuzate de fapte antisociale, chiar dacă menționarea etniei nu era relevantă pentru faptele prezentate.

Însuși titlul articolului menționează etnia, aceasta fiind cuplată cu fapta de “terorizare” a unui comerciant- Comerciant din bazar, terorizat de un grup de trei romi. În cuprinsul articolului, persoanelor de etnie romă li se impută un comportament agresiv, fiind preluate declarații ale unor terți ( persoana presupus agresată și apărătorul acesteia) care au arătat că persoanele de etnie romă au amenințat cu tăiatul picioarelor și cu uciderea, au răsturnat rafturile, au intimidat, au acționat în stil mafiot, organizat și perseverent.

Dacă s-a considerat ca fiind relevantă menționarea etniei, evident că articolul are un caracter discriminatoriu prin care se aduce atingere demnității etniei rome și se creează o atmosferă ostilă și ofensatoare față de aceasta întrucât comportamentul persoanelor de etnie romă este privit ca fiind unul mafiot, organizat și perseverent, așa cum rezultă din conținutul articolului.

Pe de altă parte chiar dacă se susține că etnia a fost menționată doar ca element de identificare nu ca element de asociere cu infracționalitatea, aceasta nu poate duce la anularea deciziei CNCD, din cuprinsul tuturor considerentelor de mai sus rezultând că simpla menționare a etniei rome a unei persoane (fără ca aceasta să aibă relevanță pentru subiectul tratat) declanșează și amplifică stereotipuri și prejudecăți sociale care aduc atingere demnității etniei rome și contribuie la menținerea unei atmosfere ostile și degradante față de etnia romă, stare de fapt pe care legea încearcă să o estompeze.


Discriminarea etniei rome este un subiect sensibil și trebuie pus în balanță atât dreptul la demnitate umană cât și libertatea de exprimare. În cauza de față s-au depășit limitele libertății de exprimare prin încălcarea demnității altor persoane-art. 30 al 6 din Constituția României.”

(Curtea de Apel Suceava – decizia nr. 41/25.05.2020)

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente