A fost înființat în 1999 de către Consiliul Europei pentru a monitoriza conformitatea statelor cu standardele anticorupție ale organizației.
Obiectivul GRECO este de a îmbunătăți capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor anti-corupție ale Consiliului Europei printr-un proces dinamic de evaluare reciprocă și de presiune colegială. Ajută la identificarea deficiențelor în politicile naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. GRECO oferă de asemenea o platformă pentru schimbul de bune practici în prevenirea și detectarea corupției.
În prezent, GRECO cuprinde 49 de state membre (48 de state europene și Statele Unite ale Americii).
Funcționarea GRECO este reglementată de Statutul și Regulamentul său de procedură. Fiecare stat membru numește până la doi reprezentanți care participă la reuniunile plenare ale GRECO cu drept de vot; fiecare membru oferă, de asemenea, o listă de experți disponibili pentru a participa la evaluările GRECO. Alte organisme ale Consiliului Europei pot numi, de asemenea, reprezentanți (de exemplu, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei).
Monitorizarea GRECO cuprinde:
- o procedură de evaluare “orizontală” (toți membrii sunt evaluați în cadrul unei runde de evaluare) – duce la formularea de recomandări vizând reformele legislative, instituționale și practice necesare;
- o procedură de conformare – care are ca scop evaluarea măsurilor luate de membrii săi în vederea punerii în aplicare a recomandărilor.
Procesul de evaluare urmează o procedură bine definită, în cadrul căreia o echipă de experți este numită de GRECO pentru evaluarea unui anumit membru.
Analiza situației din fiecare țară se efectuează pe baza răspunsurilor scrise la un chestionar și a informațiilor culese în cadrul întâlnirilor cu funcționarii publici și cu reprezentanții societății civile în cadrul unei vizite la fața locului în țară.
În urma vizitei la fața locului, echipa de experți elaborează un raport care este comunicat țării cu examinare pentru comentarii înainte de a fi înaintat GRECO spre examinare și adoptare.
Concluziile rapoartelor de evaluare pot menționa că legislația și practica respectă – sau nu respectă – dispozițiile examinate.
Concluziile pot conduce la RECOMANDĂRI care necesită luarea de măsuri în termen de 18 luni sau la OBSERVAȚII pe care membrii sunt invitați să le ia în considerare, fără a fi obligate în mod oficial să le raporteze în procedura de conformare ulterioară.
(www.coe.int)
foto:mari-helin/unsplash.com