10.6 C
Ploieşti
Tuesday, September 21, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăRelatii de muncaGestionarea timpului de muncă și a programului de lucru. Banca de ore

Gestionarea timpului de muncă și a programului de lucru. Banca de ore

Prevăzută expres în Codul muncii, banca de ore constă în acumularea de ore libere ce urmează a fi utilizate pentru compensarea orelor suplimentare.

Astfel, în perioadele de reducere a activității, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Instrumentul presupune deci plata în avans a orelor suplimentare efectuate în următoarele 12 luni de la data la care au fost acordate zilele libere plătite. Orele suplimentare efectuate în viitor se compensează cu zilele libere plătite în avans, fără a mai da dreptul la vreo compensare suplimentară.

Decizia aplicării acestui instrument de gestiune juridică aparține exclusiv angajatorului, nefiind necesară obținerea acordului salariatului sau a sindicatului, or, după caz, a reprezentanților salariaților. 

Legea nu limitează numărul de zile care intră în „banca de ore”, însă echilibrul relației salariați – angajator se realizează în acest caz prin mijloace de ordin economic, fiindcă este contraproductiv pentru angajator să plătească în avans un număr prea mare de zile libere din care ar putea în viitor sa fie compensate orele suplimentare.

foto:kelly-sikkema/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente