Formarea profesională a adulților se organizează prin programe de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare, specializare.
În privința noțiunilor de programe de inițiere, perfecționare și specializare, acestea au fost clarificate prin cea mai recentă modificare legislativă a normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, după cum urmează:
a) inițierea este programul care se organizează de un furnizor de formare profesională autorizat pentru o calificare, în vederea dobândirii a cel mult 25% din totalul competențelor prevăzute în standardul ocupațional sau în standardul de pregătire profesională;
b) perfecționarea este pregătirea profesională continuă care conduce la actualizarea competențelor deținute de o persoana calificată sau dobândirea de noi competențe, ca urmare a schimbărilor și evoluțiilor înregistrate în activitatea pe care o desfășoară;
c) specializarea reprezintă pregătirea profesională care duce la dezvoltarea sau completarea cunoștințelor, abilităților sau competențelor profesionale ale unei persoane calificate, dobândirea de competențe noi în aceeași arie ocupațională sau într-o arie ocupațională nouă.
Aria ocupațională grupează ocupații care au caracteristici tehnice/economice/sociale similare și aparțin aceleiași grupe de bază din Clasificarea ocupațiilor din România.
Persoanele care au dobândit certificate de absolvire după finalizarea programelor de inițiere pot valorifica competențele dobândite pentru a obține întreaga calificare.
(HG nr. 474/2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 522/2003)
foto:joshua-hoehne/unsplash.com