15.1 C
Ploieşti
Monday, September 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ea, ele

Vine 8 martie, ziua femeii, această făptură gingașă, delicată și…. să curgă adjectivele ca pumnii și picioarele pe trupul victimelor.

Statisticile arată că prea multe femei primesc prea mulți pumni. Sau sunt omorâte. Din păcate, violența împotriva femeilor este un fenomen prezent și generalizat, despre care se vorbește rar și mai ales în cadrul unor instituții și conferințe fără mare popularitate.

Cifrele sunt șocante, însă.

În Europa, una din 3 femei a fost victimă a violenței fizice și/sau sexuale.

Una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată.

Una din 5 femei a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale de către partenerul de viață actual sau anterior.

Doar 14 % dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență în cuplu și numai 13 % au raportat cel mai grav incident de violență provocat de altcineva decât partenerul de viață.

Trebuie spus cu voce tare că violența împotriva femeilor este cauzată și de modul în care este reglementat și apărat statutul social al acesteia. Fiindcă, să nu ne mințim, „femeia la cratiță”, care trebuie „să tacă și să facă” nu este doar o imagine în ochii unui bărbat grobian.

Institutul European pentru Egalitate de Gen a creat un instrument, indexul egalității de gen, prin care se măsoară progresul în  materie în 6 domenii, respectiv muncă, resurse financiare, cunoaștere, timp, putere la nivel decizional și sănătate. De asemenea, sunt analizate date privind violența împotriva femeilor și inegalitățile pe care acestea trebuie să le surmonteze.

La nivelul UE, în anul 2020, indicele a fost de 67.9. România se situează pe locul 26 (din 28) cu 54.5. Or, când te situezi atât de jos la nivelul egalității de gen, nu e de mirare că un număr atât de mare de femei sunt victime ale violenței și că acestea nu caută dreptate din partea autorităților. Dezechilibrele mai mari sau mai mici în diversele domenii ale societății întrețin inegalitatea de șanse și de tratament.  

Subiectul depășește cu mult limitele unui articol. Dar cred că merită să ne reamintim statisticile, măcar la început de primăvară.

De 8 martie, florile oferite de politicieni, polițiști ori influenceri sunt „drăgu” și dau bine la imagine. Dar nu produc nicio schimbare în statistici.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente