9.9 C
Ploieşti
Wednesday, September 22, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEDe joi, pentru implementarea kurzarbeit este necesar acordul sindicatului/ reprezentanților salariaților

De joi, pentru implementarea kurzarbeit este necesar acordul sindicatului/ reprezentanților salariaților

Legea care aduce modificări cadrului legal privind aplicarea măsurii de reducere a timpului de lucru (kurzarbeit) a fost publicată ieri, urmând a intra în vigoare joi, 08 aprilie 2021.

Reamintim că măsura reducerii temporare a timpului de muncă  trebuie să fie determinată de motive economice legate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii. Măsura se ia pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu.

Spre deosebire de situația actuală, de joi angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% (față de 50%), din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.

O modificare inportantă a legii vizează introducerea acordului sindicatului/reprezentanților salariaților.

Astfel, acolo unde există organizații sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, sau reprezentanți ai salariaților, măsura de reducere a timpului de muncă se ia cu acordul acestora. Unde nu există organizație sindicală/reprezentanți ai salariaților, salariații sunt informați despre luarea măsurii.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente