18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăUncategorizedCrearea de profiluri

Crearea de profiluri

Fiindcă în ultimele zile am tot auzit ca Moșul știe totul despre noi și pentru că, de-a lungul anului, diverși alți Moși sunt interesați de comportamentul și preferințele noastre, vom vorbi despre crearea de profiluri.

În definiția GPDR, crearea de profiluri reprezintă orice formă de prelucrare automată a datelor cu caracter personal care constă în utilizarea datelor cu caracter personal pentru a evalua anumite aspecte personale referitoare la o persoană fizică, în special pentru a analiza sau prevedea aspecte privind performanța la locul de muncă, situația economică, sănătatea, preferințele personale, interesele, fiabilitatea, comportamentul, locul în care se află persoana fizică respectivă sau deplasările acesteia.

Așadar, crearea de profiluri este un proces format din trei elemente:

• trebuie să fie o formă de prelucrare automată;
• trebuie să fie efectuată asupra datelor cu caracter personal și
• obiectivul creării de profiluri trebuie să fie acela de a evalua aspecte personale în legătură cu o persoană fizică.

Crearea de profiluri presupune colectarea de informații despre o persoană sau un grup de persoane și evaluarea caracteristicilor sau a tiparelor de comportament ale acesteia pentru a o încadra într-o anumită categorie sau într-un anumit grup, în special pentru a analiza și/sau pentru a formula previziuni, de exemplu, cu privire la:

• capacitatea de a îndeplini o sarcină;
• interese sau
• comportamentul probabil.

Operatorii de date personale pot crea profiluri cu condiția să respecte toate principiile prevăzute de GDPR și să aibă un temei juridic pentru prelucrare.

Spre exemplu, există asigurători care oferă rate și servicii de asigurare pe baza conduitei de condus a unei persoane. Printre elementele luate în considerare în aceste cazuri sunt distanța parcursă, timpul petrecut în trafic și traseul efectuat, precum și previziuni pe baza datelor colectate de senzorii instalați într-un vehicul inteligent. Datele colectate sunt utilizate pentru crearea de profiluri în vederea identificării conduitei neadecvate de condus și evaluării riscului de producere de accidente.

În ipoteza de mai sus, operatorul trebuie să se asigure că are un temei juridic pentru acest tip de prelucrare, să furnizeze persoanei vizate informații despre datele colectate și, dacă este cazul, despre existența procesului decizional automatizat, precum și despre importanța și consecințele preconizate ale unei astfel de prelucrări.

Sursă: WP29 Orientări privind procesul decizional individual automatizat și crearea de profiluri în sensul Regulamentului (UE) 2016/679, 17/RO WP251rev.01

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente