Sub sancțiunea nulității absolute, nicio sancțiune disciplinară, cu excepția avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
În vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris, precizându-se obiectul, data, ora și locul întrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în aceste condiții, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancționarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
Făcând aplicarea acestor dispoziții, o instanță judecătorească a stabilit următoarele:
„ Prin adresa emisă de către pârâtă cu nr. 2885/08.07.2015, reclamantul este convocat să se prezinte la sediul societății, în două zile de la data primirii adresei, între orele 09,00 16,00 în vederea efectuării cercetării prealabile pentru rezolvarea situației dosarului de personal.
Tribunalul constată că această adresă de înștiințare a reclamantului nu cuprinde o dată și o oră certă, în care acesta să se prezinte la sediul societății așa cum prevăd în mod expres dispozițiile art. 251 alin. 2 Codul muncii.
Modul în care a fost convocat reclamantul să se prezinte la sediul societății, referitor la indicarea datei și orei, nu este lipsit de echivoc, astfel că nu se încadrează în textul de lege indicat mai sus.
Totodată, din cuprinsul adresei nu rezultă faptul că reclamantul a fost convocat pentru efectuarea cercetării disciplinare în legătură cu absențele nemotivate indicate în cuprinsul deciziei de concediere.
Dimpotrivă, în cuprinsul adresei s-a făcut mențiunea în sensul că reclamantul este convocat în vederea efectuării cercetării prealabile pentru rezolvarea situației dosarului de personal.
Așa fiind, tribunalul constată că nu au fost respectate dispozițiile legale referitoare la indicarea obiectului cercetării disciplinare în cuprinsul convocării.
Fata de toate aceste considerente, tribunalul constată că la întocmirea deciziei de sancționare au fost încălcate dispozițiile art. 251 Codul muncii, ceea ce atrage nulitatea absolută a acesteia.”
(Tribunalul Ilfov – Sentința nr. 1698/16.06.2016)
foto:element5-digital/unsplash.com