34.5 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept civilContract de închiriere. Clauză contractuală derogatorie de la dreptul comun. Condiții și...

Contract de închiriere. Clauză contractuală derogatorie de la dreptul comun. Condiții și efecte

„Principiul libertății contractuale conferă părţilor dreptul de a deroga prin convenţii de la normele generale ale dreptului civil, dacă acestea din urmă nu sunt imperative ori de ordine publică.

Sunt norme imperative cele inderogabile, care prescriu părţilor o anumită conduită ori interzic o anumită conduită sub sancţiuni specific determinate şi sunt de ordine publică acelea care răspund scopului de protecţie a unui interes public sau general.

În acest context, dispoziţiile art. 1822 C.civ., care reglementează răspunderea locatarului pentru bunul închiriat, nu au acest caracter, pe de-o parte pentru că norma prescrie o conduită generală, fără a interzice derogări sub sancţiuni determinate iar pe de altă parte, interesul ocrotit prin acestea este eminamente privat.

Prin urmare, această normă are un caracter supletiv, stabilind o conduită a părţilor de la care acestea pot deroga, stabilind în convenţii clauze speciale, cu un conţinut diferit.

Astfel, dispoziţiile clauzei din convenţia părţilor prin care se instituie obligaţia locatorului de a suporta toate reparațiile necesare, indiferent de persoana care provoacă stricăciuni ori degradări imobilului închiriat au caracter derogator de la norma generală şi în mod corect a stabilit instanţa de apel că ele prescriu părţilor o conduită diferită de cea prescrisă de dreptul comun, pe care sunt ţinute să o respecte în virtutea principiului de drept pacta sunt servanda.”

(ICCJ – Secția a II-a civilă, Decizia nr. 1808 din 22 septembrie 2021)

foto:david-veksler/unspalsh.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente