Consiliul European
Prin Tratatul de la Lisabona, Consiliul European a devenit instituție a UE.
Compus din șefii de stat sau de guvern ai țărilor UE, acest organism se reunește cel puțin de patru ori pe an, președintele Comisiei Europene făcând parte din componența sa ca membru cu drepturi depline.
Rolul Consiliului European este de a oferi UE impulsurile necesare dezvoltării acesteia și de a-i defini orientările și prioritățile politice generale (articolul 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană – TUE).
Consiliul nu exercită nicio funcție legislativă.
Consiliul Uniunii Europene
Consiliul Uniunii Europene („Consiliul”) este unul dintre principalele organisme de luare a deciziilor ale UE. La reuniunile acestuia participă miniștri din cele 28 de țări ale UE, Consiliul fiind instituția în care aceste țări adoptă legi și coordonează politici.
Consiliul se întrunește în 10 formațiuni, reunind miniștri relevanți din țări ale UE: Afaceri Generale; Afaceri Externe; Afaceri Economice și Financiare; Justiție și Afaceri Interne; Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori; Competitivitate; Transporturi, Telecomunicații și Energie; Agricultură și Pescuit; Mediu; Educație, Tineret, Cultură și Sport.
Consiliul „Afaceri Generale” coordonează activitatea diferitelor formațiuni ale Consiliului, cu ajutorul Comisiei.
Consiliul, împreună cu Parlamentul European, exercită funcții legislative și bugetare. De asemenea, Consiliul este principala instituție însărcinată cu luarea deciziilor privind politica externă și de securitate comună (PESC) și coordonarea politicilor economice (abordare interguvernamentală), fiind totodată titularul puterii executive, pe care o deleagă în general Comisiei.
(Sursa – wwww.europa.eu)