Printr-o decizie cu caracter obligatoriu pronunțată ieri, 23 februarie 2022, instanța supremă a stabilit că fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și aflându-se sub influența unor substanțe psihoactive, întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, INFRACȚIUNE UNICĂ.
S-a stabilit deci că în astfel de situații nu se poate reține existența unui concurs de infracțiuni – conducere a unui vehicul sub influența alcoolului (art. 336 alin. 1 Cod penal) și conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive (art. 336 alin. 2 Cod penal).
Înalta Curte a fost sesizată de către Curtea de Apel Cluj, învestită cu soluționarea unui apel declarat împotriva unei sentințe prin care o inculpată fusese condamnată la o pedeapsă rezultantă de 1 an, 4 luni și 20 de zile închisoare, dispunându-se suspendarea executării sub supraveghere, pentru un concurs de două infracțiuni – conducere a unui vehicul sub influența alcoolului (art. 336 alin. 1 Cod penal) și conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive (art. 336 alin. 2 Cod penal).
În rechizitoriul parchetului se reținuse în sarcina inculpatei că în cursul zilei de 20.06.2020, în jurul orei 23.35, a condus un autoturism pe drumurile publice, având o îmbibație alcoolică de 2,49%0 la proba I și respectiv 2,30 g%0 proba a doua, dar și sub influența substanțelor psihoactive, respectiv examenul toxicologic efectuat pe proba de sânge și pe proba de urină a fost pozitiv pentru tetrahidrocannabioli (THC).
Decizia de ieri va deveni obligatorie pentru instanțe de la data publicării sale în Monitorul Oficial.
(ART. 336 Cod penal: Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(Prin decizia nr. 732/2014 CCR a constatat că sintagma “la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul dispoziţiilor menţionate este neconstituţională.)
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.)
foto:thanush/unsplash.com