34.5 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalConducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Potrivit Codului penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru  persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Dacă însă faptele sunt comise de către persoane care efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

“În cauză, inculpatul a condus pe drumurile publice din municipiul Galați autoturismul cu o alcoolemie de 2,00 g/l alcool pur în sânge, cu mult peste limita legală de 0,80 g/l alcool pur în sânge, la doar câteva ore după ce susținuse examenul auto, fiind implicat și într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, condiții în care fapta acestuia prezintă un pericol real pentru participanții la trafic.

Având în vedere împrejurările comiterii faptei și gravitatea acesteia se impunea o sancționare corespunzătoare a inculpatului, prin aplicarea unei pedepse cu închisoare și nu cu amendă penală.

În rejudecare, s-a dispus condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu închisoarea, orientată spre minimul special, în raport de împrejurările comiterii faptei, gravitatea și urmările acesteia.

Ținând cont că inculpatul este o persoană tânără, a recunoscut și regretat fapta comisă, nu are antecedente penale, a avut o comportare bună în societate înainte de comiterea faptei, a fost de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității, Curtea a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, inculpatul nu va mai comite alte infracțiuni, astfel că a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, cu respectarea măsurilor de supraveghere și a obligațiilor prevăzute de Codul penal.”

Curtea de Apel Galați – Decizia nr. 377/2015

foto:julia-nastogadka/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente