26.9 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEConcediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la...

Concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani. Neconstituționalitate admisă

Curtea Constituțională a admis astăzi excepția de neconstituționalitate ridicată direct de Avocatul Poporului și a constatat că este neconstituțională sintagma „în vârstă de până la 16 ani” cuprinsă în dispozițiile art.26 alin. (1) ind.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Dispozițiile au următorul cuprins: „În cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.”

Curtea a constatat că diferenţa de tratament juridic rezultată din sintagma „în vârstă de până la 16 ani” nu are nicio justificare obiectivă și rezonabilă, instituind o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecțiuni grave, ceea ce contravine atât prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât și prevederilor art.49 din Constituție privind protecția specială a copiilor.

Arată CCR că, întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art. 16 alin. (1) din Constituţie, remediul constituţional specific îl reprezintă acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 și 18 ani.

foto:laimannung/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente