21.1 C
Ploieşti
Sunday, June 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanCJUECJUE. Lucrător care prezintă un handicap. Protecția împotriva oricărei discriminări bazate pe...

CJUE. Lucrător care prezintă un handicap. Protecția împotriva oricărei discriminări bazate pe acesta

Într-o decizie pronunțată astăzi, CJUE a analizat conceptul de „discriminare” în sensul Directivei 2000/78/CE, de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă.

Concret, Curtea a analizat dacă o diferență de tratament care se produce în interiorul unui grup de persoane care suferă de un handicap poate intra sub incidența conceptului de discriminare.

Judecătorii au observat  că ipotezele de discriminare pe motive de handicap, în sensul directivei, sunt, ca regulă generală, cele în care persoanele cu handicap fac obiectul unui tratament mai puțin favorabil în raport cu persoane care nu prezintă un handicap.

Totuși, principiul egalității de tratament are vocația de a proteja un lucrător care prezintă un handicap împotriva oricărei discriminări bazate pe acesta nu numai în raport cu lucrătorii care nu prezintă un handicap, ci și în raport cu ceilalți lucrători care prezintă un handicap.

În acest context, Curtea a concluzionat că practica unui angajator de a plăti un spor la salariu numai lucrătorilor cu handicap care au predat un certificat de încadrare în grad de handicap după o dată pe care el însuși a ales-o poate constitui o discriminare directă sau indirectă pe motive de handicap.

O astfel de practică poate constitui o discriminare directă atunci când este de natură să pună definitiv în imposibilitatea de a îndeplini condiția temporală menționată un grup clar identificat de lucrători, compus din ansamblul lucrătorilor cu handicap a căror stare de handicap era cunoscută în mod necesar de către angajator la instituirea acestei practici.

Pe de altă parte, dacă s-ar ajunge la concluzia că practica nu constituie o discriminare directă, fiind una aparent neutră, aceasta poate constitui totuși o discriminare indirectă întemeiată pe handicap. Discriminarea indirectă ar apărea atunci când practica angajatorului ar determina un dezavantaj special pentru lucrătorii cu handicap în funcție de natura handicapului lor, fără a fi justificată în mod obiectiv de un obiectiv legitim și fără ca mijloacele pentru realizarea acestui obiectiv să fie adecvate și necesare.

foto:david-veksler/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente