32.3 C
Ploieşti
Tuesday, July 8, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăFiscalitateCheltuielile cu educația timpurie 2024

Cheltuielile cu educația timpurie 2024

Începând cu anul 2024, atât cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a creșelor și grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor, cât și sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unitățile de educație timpurie (în limita sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil), au fost incluse în categoria cheltuielilor sociale (fiind astfel cheltuieli cu deductibilitate limitată, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii).

De asemenea, din perspectiva salariatului, sumele suportate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaților proprii în unități de educație timpurie, potrivit legii, în limita stabilită de acesta (dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil) au fost introduse în categoria veniturile salariale ce nu reprezintă venit impozabil în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază (anterior erau venituri neimpozabile, fără această limitare). Sumele nu se includ nici în baza de calcul CAS sau CASS, în limita același plafon de 33%.

În cazul sumelor plătite direct de către angajat, acestea se acordă de către angajator, pe baza documentelor justificative prezentate.

Suma se acordă unui singur părinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui. În situația în care desfășoară activitate la mai mulți angajatori, angajatul are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de plăti de la un alt angajator.

Sumele se consideră venituri aferente lunilor corespunzătoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.

În expunerea de motive a OUG 115/2023 (actul normativ care introduce aceste modificări) se arată că norma primară (în speță Legea nr. 239/2020 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal) nu a asigurat reguli fiscale suficiente şi neechivoce de aplicare a stimulentului fiscal reglementat pentru educația timpurie, care să conducă la stabilitate și eficiență legislativă, necesitând revizuirea reglementărilor inițiale. În plus, măsura suspendării stimulentului fiscal înceta la data de 31 decembrie 2023, fiind  necesară implementarea unei măsuri în cazul sumelor suportate/acordate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaților proprii în unități de educație timpurie, potrivit legii, astfel încât să permită aplicarea acesteia.

foto:andy-falconer/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente