27.3 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept civilAmendă judiciară. Imposibilitatea aplicării pentru fapte săvârşite în legătură cu un alt...

Amendă judiciară. Imposibilitatea aplicării pentru fapte săvârşite în legătură cu un alt proces

Încălcarea obligaţiilor privind desfăşurarea procesului civil poate fi sancționată de instanța de judecată cu amendă judiciară. Printre altele, se sancționează  cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei  introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri principale, accesorii, adiţionale sau incidentale, precum şi pentru exercitarea unei căi de atac, vădit netemeinice.

„Aplicarea amenzii judiciare este lăsată de legiuitor la latitudinea instanței judecătorești, care apreciază în concret, în funcție de circumstanțele cauzei, prefigurând consecinţele pe care le-ar putea produce amenda asupra condiției subiectelor de drept susceptibile de sancționare, dacă este sau nu cazul să dispună o atare măsură în cauza pendinte, și nu cu privire la o altă/alte cauze purtate între aceleași părți, aflate pe rolul altor instanțe de judecată.

Așadar, amenda judiciară nu este la latitudinea părților, ea putând fi dispusă de către instanța de judecată, și vizează existența unei fapte ilicite constând în abaterea judiciară prevăzută în mod expres de lege, neexistând posibilitatea pentru instanţa judecătorească să dispună aplicarea unei amenzi judiciare pentru fapte săvârşite în legătură cu un alt proces decât cel judecat în cauza respectivă.

Prin urmare, este legală soluția instanțelor de fond, de respingere ca inadmisibilă a cererii reclamantei de aplicare a unei amenzi judiciare pârâtei pentru introducerea cu rea-credință a mai multor cereri de chemare în judecată.”

(ICCJ – Secţia a II-a civilă, Decizia nr. 1301 din 9 iulie 2020)

foto: unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente