Ieri a fost oficializat ordinul ANAF care reglementează procedura de înregistrare a contractelor de locațiune.
În ceea ce privește înregistrarea contractelor de către contribuabilii persoane fizice, organul fiscal competent pentru a înregistra contractele de locațiune, acesta este:
– organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică rezidentă are domiciliul fiscal, potrivit legii;
– organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul imobil care face obiectul contractului de închiriere/organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului, după caz, pentru persoanele fizice nerezidente;
– organul fiscal în raza căruia se face constatarea închirierii bunului mobil, conform dispozițiilor legale fiscale, în cazul persoanelor fizice nerezidente.
Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.
Pentru înregistrarea contractului de închiriere, contribuabilul depune „Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune”, însoțită de o copie a contractului de închiriere. Conformitatea cu originalul a copiei contractului de închiriere, având număr și dată, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea mențiunii „conform cu originalul” și semnătura acestuia.
Cererea se completează în două exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de către contribuabil.
Cererea, însoțită de copia contractului de închiriere, se poate depune fie direct la registratura organului fiscal competent, fie prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Dovada înregistrării la organul fiscal competent a contractului de închiriere, a modificărilor ulterioare sau a încetării acestuia este:
– copia cererii având înscrise numărul și data înregistrării la organul fiscal — pentru cererile depuse direct la registratura organului fiscal competent;
– copia cererii, însoțită de confirmarea de primire semnată de reprezentantul organului fiscal competent — pentru cererile depuse prin poștă cu confirmare de primire;
– copia cererii, însoțită de mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor — pentru cererile depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
foto:christin-hume/unsplash.com