Prin ordonanța publicată la sfârșitul săptămânii trecute (OG nr. 16/2022) sunt aduse modificări în ceea ce privește sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, modificări ce urmează să intre în vigoare la 01 ianuarie 2023.
În primul rând, sunt vizate condițiile pe care o persoană juridică trebuie să le îndeplinească la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent pentru a putea fi considerată microîntreprindere:
- a scăzut pragul veniturilor realizate, acesta neputând depăși echivalentul în lei a 500.000 euro (față de 1.000.000 euro până la modificare). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile. Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile referitoare la microîntreprinderi.
- persoana juridică trebuie să realizeze venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale. Dacă în cursul unui an fiscal ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile referitoare la microîntreprinderi.
- persoana juridică trebuie să aibă cel puțin un salariat; o persoană juridică română care este nou-înființată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă această condiție este îndeplinită în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective. În cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv. În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplinește condiția privind existența a cel puțin un salariat, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiție. Prin excepție, pentru o microîntreprindere cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiția se consideră îndeplinită dacă, în termen de 30 de zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.
- persoana juridică trebuie să aibă asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de textul legal. În situația în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociații/acționarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care ies de sub incidența prezentului titlu și care urmează să aplice prevederile privind impozitul pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția referitoare la numărul maxim de trei microîntreprinderi la care oricare dintre asociați/acționari deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită.
S-a modificat de asemenea și sfera persoanelor care nu pot intra sub incidența regimului microîntreprinderilor, fiind exclude astfel de la acest regim persoanele juridice române care desfășoară activități în domeniul bancar; în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii; în domeniul jocurilor de noroc; activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale. Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare aceste activități datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional.
Persoanele juridice pot opta să aplice acest impozit începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere și dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
Microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opțiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal următor, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege, în care acestea nu mai îndeplinesc condițiile pentru încadrarea ca microîntreprindere.
Microîntreprinderile care, în anul 2023, devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, comunică organelor fiscale competente ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023.
foto:mr-cup-fabien-barral/unsplash.com