În cadrul procesului penal poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoștință despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauză. Persoana citată ca martor nu poate, ca regulă, să refuze să dea declarație.
Totuși, legea prevede o serie de excepții. Au astfel dreptul de a refuza să declare ca martor:
– soțul, ascendenții și descendenții în linie directă, precum și frații și surorile suspectului sau inculpatului;
– persoanele care au avut calitatea de soț al suspectului sau al inculpatului.
Printr-o decizie pronunțată ieri, 24 martie 2022, Curtea Constituțională a constatat că este neconstituțională soluția legislativă care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul. Prin urmare, după publicarea motivării acestei decizii, și această categorie de persoane va avea dreptul de a refuza să depună mărturie.
Nu este prima soluție pe care CCR a pronunțat-o în legătură cu această chestiune. Printr-o decizie din anul 2017, Curtea a constatat că este de asemenea neconstituțională excluderea de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor a persoanelor care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți.
foto:David Veksler/unsplash.com