Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) s-a înfiinţat în anul 2018 , în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Printr-o lege care a intrat astăzi în vigoare, SIIJ a fost desființată.
De astăzi, competența de a efectua urmărirea penală în cazul infracțiunilor comise de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, precum și de judecătorii Curții Constituționale a României aparține Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În privința infracțiunilor comise de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe, urmărirea penală este de competența parchetelor de pe lângă curtea de apel.
Urmărirea penală în cazul infracțiunilor comise de magistrați se va efectua de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de 4 ani.
În cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pot fi desemnați să efectueze urmărirea penală procurori care îndeplinesc următoarele condiții:
- au grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
- au o vechime de cel puțin 15 ani în funcția de procuror;
- au calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani;
- au o conduită morală ireproșabilă;
- au o experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.
În cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel pot fi desemnați să efectueze urmărirea penală procurori care funcționează în cadrul secțiilor de urmărire penală și care îndeplinesc următoarele condiții:
- au o vechime de cel puțin 12 ani în funcția de procuror;
- au calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani;
- au o conduită morală ireproșabilă;
- au o experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.
Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul SIIJ urmează să fie se transmise, pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente, care continuă soluționarea acestora.
(Legea nr. 49/2022, privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală)
foto:kelly-sikkema/unsplash.com