Marți a fost publicată ordonanța de urgență care instituie o serie de măsuri menite să faciliteze accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România, fiind simplificate formalitățile de angajare.
Astfel, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii privind azilul în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare. De asemenea, acestora li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă, fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.
Mai mult, aceștia au acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, acordate în urma înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în condițiile stabilite pentru cetățenii români.
În ceea ce privește calificarea sau experiența profesională, actul normativ prevede că încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni, care provin din zona de conflict armat din Ucraina și care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadrați și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.
În aceste situații, încadrarea în muncă se realizează cu stabilirea unei perioade de probă pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă.
Prevederile nu se aplică însă în cazul cetățenilor ucraineni proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, care doresc să acceadă la ori să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect sau una din profesiile prevăzute la anexele nr. 2, 4 și 8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.
Executivul preconizează că aceste măsuri vor avea ca efect o mai bună integrare a cetățenilor ucraineni în perioada în care sunt nevoiți să rămână pe teritoriul României și va conduce la o degrevare a bugetului de stat care, în contextul în care cetățenii ucraineni nu au surse proprii de venit, trebuie să suporte costul întreținerii acestora.
(OUG 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară)
foto:cytonn-photography/unsplash.com