Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept – cunoscută sub denumirea de Comisia de la Veneția – este organul consultativ al Consiliului Europei privind problemele constituționale.
Rolul Comisiei de la Veneția este de a oferi consultanță juridică statelor sale membre și, în special, de a ajuta statele care doresc să alinieze structurile lor juridice și instituționale la standardele europene și experiența internațională în domeniile democrației, drepturilor omului și a statului de drept.
De asemenea, contribuie la asigurarea difuzării și consolidării unui patrimoniu constituțional comun, jucând un rol unic în gestionarea conflictelor și oferă “ajutor constituțional de urgență” statelor în tranziție.
Comisia are 61 de state membre: cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, plus alte 14 țări (Algeria, Brazilia, Chile, Costa Rica, Israel, Kazahstan, Republica Coreea, Kosovo, Kârgâzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia și SUA).
Membrii săi sunt profesori universitari de drept public și internațional, judecători ai instanțelor supreme și ai curților constituționale, membri ai parlamentelor naționale și un număr de funcționari publici.
Aceștia sunt desemnați de statele membre pentru un mandat de patru ani.
Comisia lucrează în trei domenii:
• instituții democratice și drepturi fundamentale
• justiția constituțională și justiția obișnuită
• alegeri, referendumuri și partide politice.
(Sursa – www.venice.coe.int)
foto:dmitrij-paskevic/unsplash.com