25.3 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalViolarea vieții private: și difuzarea fără drept a unor imagini/sunete/convorbiri realizate cu...

Violarea vieții private: și difuzarea fără drept a unor imagini/sunete/convorbiri realizate cu consimțământul persoanei în cauză poate constitui infracțiune

Înalta Curte a pronunțat ieri o decizie cu caracter obligatoriu prin care a analizat infracțiunea de violare a vieții private.

Instanța supremă a fost sesizată într-o cauză în care inculpatul, după întreruperea relației cu persoana vătămată, a distribuit pe un site pornografic o filmare în care cei doi întrețineau relații sexuale, filmare efectuată cu acordul persoanei vătămate.

S-a pus problema dacă într-o asemenea situație, în care se distribuie, fără consimțământul unei persoane, o filmare a acesteia efectuată însă cu acordul  său, se poate vorbi despre infracțiunea de violare a vieții private.

Violarea vieții private constă, potrivit codului penal, în atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţa ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private.

Tot violare a vieții private constituie și divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute anterior, către o altă persoană sau către public.

Prin decizia pronunțată ieri, ICCJ a stabilit că tipicitatea infracțiunii de violare a vieții private în această a doua modalitate,  nu este condiționată de deținerea unor sunete, convorbiri ori imagini realizate fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea sau a unei convorbiri private.

Prin urmare, și difuzarea fără drept a unor imagini/sunete/convorbiri realizate cu consimțământul persoanei în cauză poate constitui infracțiune.

foto:bill-oxford/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente