30 C
Ploieşti
Saturday, May 21, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanPolitici UE”ReturnthePlastics” – inițiativa cetățenească privind reciclarea sticlelor din plastic

”ReturnthePlastics” – inițiativa cetățenească privind reciclarea sticlelor din plastic

Pe data de 13 august, Comisia Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „ReturnthePlastics”: o inițiativă cetățenească de punere în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic”.

Organizatorii inițiativei invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere:

  • punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic,
  • încurajarea tuturor statelor membre ale UE să facă în așa fel ca supermarketurile (lanțurile de supermarketuri) care comercializează sticle din plastic să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic după ce au fost cumpărate și utilizate de către consumator și
  • plata de către întreprinderile producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare și pentru sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic (în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”).

Comisia consideră că această inițiativă este admisibilă din punct de vedere juridic deoarece îndeplinește condițiile necesare. În acest stadiu, Comisia nu a examinat încă fondul inițiativei.

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de inițiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.

Condițiile de admisibilitate sunt următoarele:

  • acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic,
  • nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie
  • nu trebuie să contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

(Sursa : https://romania.representation.ec.europa.eu/)

Photo by tanvi sharma on Unsplash

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente