25.3 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEReglementarea muncii în domeniul pescuitului maritim

Reglementarea muncii în domeniul pescuitului maritim

Legea privind munca în domeniul pescuitului maritim, nr. 270/2020, a fost publicată în Monitorul Oficial.

În definiția legală, pescarul este orice persoană care este încadrată ca salariat sau care lucrează în orice calitate la bordul unei nave de pescuit, cu excepţia piloţilor de port şi a personalului de pe uscat care desfăşoară activităţi la bordul unei nave de pescuit aflată la cheu.

Prevederile legii se aplică:

a) tuturor pescarilor care lucrează în orice calitate, în baza unui contract de muncă sau în baza unui raport de muncă, la bordul unei nave de pescuit implicate în activități de pescuit comercial care arborează pavilion român sau care este înregistrată sub deplina jurisdicţie a statului român;

b) tuturor persoanelor care sunt prezente pe aceeaşi navă cu pescarii prevăzuți la lit. a), pentru a se asigura protecţia sănătăţii şi a securităţii în general.

Contractul de muncă al pescarului este contractul individual de muncă încheiat în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, cu respectarea Codului muncii,  între pescar şi proprietarul navei sau contractul de muncă temporară încheiat între agenţia privată de angajare şi pescar pentru punerea acestuia la dispoziţia unui proprietar de navă de pescuit.

Legea stabilește și modelul de contract individual de muncă, precum și dispoziții privind spațiile de locuit de pe nava de pescuit.

foto: sigmund/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente